Kovid-19’un kalıcı koku kaybıyla bağlantısı çözüldü

AA

Biruni Üniversitesi ile London Metropolitan Üniversitesi’nin araştırmacıları, yepyeni bir çalışmanın altına imza attı.

Yapılan araştırma, Kovid-19 sonrası sürekli koku kaybının epigenetik düzeyde incelendiği bir çalışmayı ortaya koydu. Genlerin işleyişini etkileyen çevresel faktörlerin bu durumla ilişkili olabileceğine dair ipuçları bulundu.

“KOKU KAYBI RİSKİNİN TESBİTİNE YÖNELİK YENİ YÖNTEMLER”

Biruni Üniversitesi’nin açıklamasına göre, çalışmada, Kovid-19 geçiren 40 hastanın DNA analizi gerçekleştirildi.

Epigenetik, genetik yapıdaki değişiklik olmadan, çevresel etmenlerin genlerin nasıl çalıştığını etkilediği biyolojik süreçleri ifade etmektedir. Araştırma sonuçları, bu tip değişikliklerin koku kaybı ile ilişkili olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, DNA metilasyonundaki değişikliklerin biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken teşhis edilebileceğini vurguladı.

Bu sayede, uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceği belirtildi.

“YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI İÇİN UMUT VERİCİ BULUŞLAR”

Biruni Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan’ın açıklamasına göre, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğu belirtildi.

Çalışma, Kovid-19 sonrası devam eden koku kaybının sadece virüsün etkisiyle değil, aynı zamanda epigenetik değişikliklerle de bağlantılı olabileceğini gösterdi. Bu durumun ileride epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabileceği ve bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği ifade edildi.

Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenen araştırmada, Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof Dr. Mehmet Dokur, Doc. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur ve Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ile London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White gibi isimler de yer aldı.

London Metropolitan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth White, ‘Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Kovid-19’un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir.’ şeklinde değerlendirme yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nden Odyolog Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, 24 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalığı Günü dolayısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen gürültünün bireyler üzerindeki etkilerini ele aldı.

Milletvekili Altın’dan Öğrencilere Ücretsiz Yemek Talebi

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesini talep etti. Altın, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, çocukların beslenme ve eğitim konularında bazı sorunlar yaşadığını anlattı. Çocukların …

Alkollü Sürücü TIR ile Hastane Otoparkına Girdi

KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, iddiaya göre yanlış yöne giren alkollü Arif B.(35), kullandığı TIR’la birlikte Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis’in otoparkına girdi. Hastane polisinin durdurduğu TIR şoförü Arif B.’nin alkollü olduğu …

Şanlıurfa’da Otomobil Kazası: 6 Yaralı

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Salih D. yönetimindeki 63 FA 242 plakalı otomobil Selahattin G. kontrolündeki 63 AHH 210 plakalı otomobille kırsal Saygın Mahallesi’nde çarpıştı. İhbar üzerine olay …

Bekir Bozdağ, Sırrı Süreyya Önder’i Hastanede Ziyaret Etti

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Sırrı Süreyya Önder’i ziyaret etti İSTANBUL – Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili Bekir Bozdağ, Sırrı Süreyya Önder’i hastanede ziyaret ederek durumu ile ilgili bilgi aldı. Bozdağ, “Allah Sırrı başkanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir