Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Batı Ülkeleri Ekonomik Olarak Çöküyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında Batı ülkelerine yüklenerek, bu ülkelerin ekonomik durumlarına dikkat çekti. Batı ülkelerini eleştiren Putin, “Bizi sürekli gömüyorlar. Kendileri orada yakında ölecekler. Ama bizi sürekli, durmadan gömüyorlar. Bizde geçen yıl ekonomik büyüme yüzde 4,3, ondan önceki yılda ise yüzde 4,1 oldu. Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde 0,9. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde, sanayi gelişim merkezlerinde, Almanya ve Fransa’da ise her şey resesyon sınırında dengede” şeklinde konuştu.

‘Atlantik Sistemi Ekonomik Olarak Çöküyor’

Putin’in Avrupa’ya ilişkin ekonomik değerlendirmelerine ilişkin Sputnik’e konuşan Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin çöküşünü şu şekilde özetledi:

“Rusya-Ukrayna çatışmasına doğru şekilde bakmak lazım. Bu sadece çok basit iki tane devletin birbiriyle savaşı değildir. Bu iki sistemin birbiriyle savaşıdır. Bu savaşın, Ukrayna- Rusya ön cephesidir. Dolayısıyla bu savaşı Rusya ile Ukrayna savaşı olarak değerlendirmediğimiz zaman şunu görürüz: Ukrayna aslında kendini değil Atlantik sistemini temsil etmektedir. Yani ABD ve Avrupa ülkeleri Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi Japonya gibi Atlantik sistem ülkeleridir. Rusya, Çin, İran, Türkiye, Pakistan yani bir tarafıyla Hindistan gibi ülkeleri Güney Amerika ülkeleri, Afrika ülkelerini ise diğer tarafı temsil etmektedir. Atlantik sistemi genel olarak gerileme dönemi içindedir. Bunu zaten Atlantik sisteminin büyüme rakamlarına bakarak görebiliriz. Savaş olsa da olmasa da büyüme rakamlarından, kamu borçlanması rakamlarından tespit edebiliriz. Tam tersi Asya ülkelerinde ise büyüme ve dünya ekonomisini yönlendirme yeteneğinin arttığını görüyoruz. Sadece Çin Halk Cumhuriyeti’ni bile ele alsak, Çin bugün dünyanın en büyük sanayi üretim gücü haline gelmiştir. Sanayi üretim gücü her türlü gelişmeyi temsil eden, ekonomik güç olarak düşünülebilir.”

‘Rusya Ekonomik Olarak da Kazanıyor’

Verilerin ışığında Rusya’nın ekonomik olarak da kazandığını belirten Topkurulu şu ifadeleri kullandı:

“Rusya bütün Atlantik sistemiyle çarpışıyor sadece Ukrayna ile değil. Başta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Polonya çok ciddi bir güç var. Rusya bunlara karşı direniyor ve aslında bu savaşta galip taraf. Çünkü Trump bu savaşı bitirmek istiyor ama Atlantik sisteminin kendi içinde oluşan bölünmede küreselciler de belli bir gücü temsil ettiği için Trump, Rusya Ukrayna çatışmasını bitirme hamlesini tam olarak gerçekleştiremedi. Rusya’nın bu savaşı kazandığını artık çok rahatlıkla söyleyebilecek durumdayız. Dolayısıyla Rusya Ukrayna’ya karşı hem ekonomik hem siyasi hem askeri olarak güçlü bir şekilde karşı durmuş ve sadece tabi Ukrayna’yı değil tüm Atlantik sistemini geriletmiştir. Aynı zamanda da kendi ekonomik güçlenmesini bu kadar büyük yaptırım uygulanmasına karşı, bu kadar büyük pazar kaybına rağmen sağlamıştır. Asya derinliklerinde birlik olduğu için petrolünü, doğalgazını satacak yeni pazarlar bulmuş, oralarla entegre olmuştur. Dolayısıyla bu kadar büyük savaş harcamasını karşılama ve aynı zamanda büyüme fırsatını da bulmuştur.”

Related Posts

Kredi kartı sahiplerine müjde! Limitler artıyor, vadeler uzuyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.