“Çocuk epilepsi hastaları yüzme, dağcılık ve tırmanma gibi sporları yapmamalı”

“`html

Epilepsi Tanısı Alan Çocuk Hastaları İçin Spor Tavsiyeleri

Çocuk nörolojisi uzmanı Prof. Dr. Hatice Gamze Poyrazoğlu, epilepsi tanısı konulan çocuk hastaların spor yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Çocuk epilepsi hastaları, düşme ve yaralanma riski daha az olan basketbol, voleybol, futbol, jimnastik ve bale gibi aktivitelerde bulunabilirler. Ancak dağcılık, yüzme ve tırmanma gibi yüksek risk içeren sporları tercih etmemeleri gerekir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi, beyin nöronlarının dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Prof. Dr. Poyrazoğlu konuyla ilgili olarak, “Beynimizdeki nöronlar normalde dengeli bir şekilde çalışır. Ancak bu nöronların aşırı uyarılması, anormal elektrik aktivitelerine yol açar. Bu durum sonucunda bilinç değişikliği, motor hareketler ve istemsiz hareketlerle birlikte nöbetler ortaya çıkar.” açıklamasında bulundu.

Çocukluk Döneminde Epilepsinin Nedenleri

Prof. Dr. Poyrazoğlu, çocukluk çağı epilepsi nöbetlerinin, erişkinlerden farklı olarak yaşa bağlı değişiklik gösterdiğini belirtti. Bu bağlamda, yenidoğan dönemindeki epileptik nöbetler ile süt çocukluğu dönemine özgü nöbetlerin örnek olarak gösterilebileceğini ifade etti.

Çocuklarda epilepsiye yol açabilecek başlıca nedenler şunlardır:

  • Genetik mutasyonlar,
  • Doğum sırasında oksijensiz kalma (hipoksik doğum),
  • Beyin yapısındaki anormallikler,
  • Kafa travmaları sonrası beyin hasarları,
  • Enfeksiyonlar (meningit, ensefalit),
  • Santral sinir sistemi tümörleri,
  • Doğuştan gelen metabolik rahatsızlıklar,
  • Şiddetli vaskülitler ve demiyelinizan hastalıklar,
  • Belirlenemeyen nedenlerden kaynaklanan epileptik sendromlar.

Epileptik Nöbet Belirtileri

Nöbet belirtileri, kaynağının bulunduğu beyin bölgesine göre değişkenlik gösterir. Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Yenidoğan dönemindeki nöbetlerin yarısı genellikle fark edilmez. Diğer belirtiler arasında bacak ve kolların titremesi, gözlerde kayma, yutkunma ve bayılma yer alır.” dedi. Süt çocuklarında ise yine benzer hareketler, bilinç kaybı ve sebebi belirsiz hıçkırık gibi semptomlar görülebilir.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Çocuğa Ne Yapmalıyız?

Prof. Dr. Poyrazoğlu, nöbet geçiren bir çocuğun tedavi edilmeden önce birkaç adım atılması gerektiğini vurguladı: “Eğer nöbet 3 dakikadan fazla sürüyorsa, hasta korunaklı bir zemine yatırılmalı ve etrafında yaralanma riski olan eşyalar uzaklaştırılmalıdır. Nöbet sona erdikten sonra hastaya dikkat edilerek ambulans çağrılmalıdır.”

Nöbetin Süresi ve Ateşin Önemi

Nöbetin süresi ve ateş durumu da önem arz eder. Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Nöbet anını kaydetmek, sonrasında doktorla paylaşmak açısından faydalıdır. Böylece nöbetin süresi ve ateşin olup olmadığı gibi bilgiler değerlendirilerek tedavi planlanabilir.” şeklinde ekledi.

Farklı Epileptik Sendromlar

Çocukluk döneminde farklı epileptik sendromların mevcut olduğunu kaydeden Prof. Dr. Poyrazoğlu, bazı sendromların geçici olabileceğini, bazıları ise kalıcı olarak devam edebileceğini belirtti. Tedavi edilebilen çocukluk çağı epilepsileri de mevcuttur.

Ailelere Düşen Görevler

Epilepsi tanısı almış çocukların ailelerinin, mutlaka düzenli aralıklarla çocuk nörolojisi doktora başvurmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Çocuk için önerilen antiepileptik ilaçların, doktorun belirttiği dozda ve zamanında verilmesi çok önemlidir.” dedi.

Sportif Faaliyetler ve Tedavi Yöntemleri

Prof. Dr. Poyrazoğlu, “Basketbol, voleybol gibi yaratıcı sporlar yapılabilir, ancak düşme potansiyeli yüksek spor dalları tercih edilmemelidir.” şeklinde uyarılarda bulundu. Epilepsi tedavisinde ise genellikle antiepileptik ilaçların kullanıldığını ve ihtiyaca göre tedavi planının düzenlenebileceğini ifade etti.

Epilepsi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

“`

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı