Türkiye’de en iyisi burada yetişiyor: Hasattan sonra 10 ay dayanıyor

Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli Taşköprü sarımsağı, ilçede 25 bin dönüm araziye dikiliyor ve yaklaşık 4 bin aile geçimini sarımsak üretimi yaparak karşılıyor.

Önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde her yıl şubat ayının sonunda yapılan sarımsak ekimi, bu yıl yaklaşık 20 gün önce başladı.

Boyundurcak köyünde çiftçilik yapan Musa Özkan, çocukluğundan beri sarımsak ekimi yaptığını söyledi.

NORMALDE 20 GÜN SONRA BAŞLAMAMIZ GEREKİRDİ”

Ekimi geleneksel yöntemlerle yaptıklarını anlatan Özkan, “İlk başta tohumlarımızı ayırırız. Sarımsağın sapları kesilir, dişlenir. Kimi, makine ile kimi, el dikimi ile toprakla buluşturuyor. Mart ayına kadar bu işlemi bitirmek istiyoruz. Tüm çiftçilerimiz başlandı. Bizim normalde 20 gün sonra başlamamız gerekirdi. Kış şartlarının hafif geçmesi ve ramazan ayı nedeniyle ekime erken başladık. Tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl olmasını diliyorum. Allah herkesin emeğini boşa çıkarmasın.” dedi.

“RAF ÖMRÜ UZUN OLUYOR”

Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran birçok farklı özelliği olduğunu ifade eden Özkan, şöyle konuştu:

“Taşköprü sarımsağı toprakta az duruyor, raf ömrü uzun oluyor. Diğer sarımsaklar eylül ayında toprakla buluşuyor, nisan ayında hasat ediliyor. Raf ömrü 3-4 ay oluyor. Taşköprü sarımsağı ise mart ayında toprakla buluşup temmuz ayında çıkıyor. Raf ömrü yaklaşık 10 ay. Diğer sarımsaklar buzhanede muhafaza ediliyor. Bizim sarımsağımız doğal yollardan saklanabiliyor.”

Adil Aydın ise makine ile dikim yaptıklarını kaydetti. Bu yıl sarımsağın toprakla erken buluştuğuna dikkati çeken Aydın, “Bu sene hava şartlarından dolayı erken dikim yapıyoruz. Dikimlerde bir sorun yok. İyi verim alabilmemiz için gereken gayretlerimizi gösteriyoruz.” dedi.

Related Posts

Hizbullah: ABD Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını içeren yeni bir anlaşma istiyor

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, anma töreninde konuştu. Kasım, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin, İsrail’in genişlemesi yolunda atılan bir adım olduğunu ifade etti.

Uşak’ta Tarlaya Devrilen Araçta 3 Yaralı

Uşak’ta devrilen otomobildeki üç kişi yaralandı, hayati tehlikeleri yok.

Hadim’de Kiraz Üretimi Don Nedeniyle Durduruldu

Konya’nın Hadim ilçesinde zirai don nedeniyle kiraz üretimi ve ihracat durma noktasına geldi.

Bayburt’ta Cirit Gösterisi

29. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Şöleni’nde cirit gösterisi büyük ilgi gördü.

Yeşilyurt Belediyesi Futbol Kursu’nda Geleceğin Yıldızları Yetişiyor

Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen yaz dönemi futbol kursu, çocuklara spor yapma imkanı sunarken yeteneklerini keşfetmelerine de olanak tanıyor. Deneyimli antrenörler eşliğinde verilen eğitimlerde takım çalışması, disiplin ve spor ahlakı gibi konulara da vurgu yapılıyor. Kursa katılan çocuklara forma ve antrenman malzemeleri hediye edildi.

Yedikule Hayvan Barınağı’nda 2. Etap Tamamlandı

Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’nda, 500 hayvan kapasitesine sahip 2. etap modernizasyon çalışmaları tamamlandı. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, barınağın modernize edilmesi için yapılacak 4 etaplık projeyi anlattı ve hayvanların konforlu yaşam alanlarına kavuşmalarını sağlamak için çalışmalara hız verileceğini belirtti.