Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Gümrük Politikaları Alman Otomotiv Sektörünü Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın belirsiz gümrük politikaları, Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerini olumsuz etkiliyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir ankete göre, Alman otomotiv sektörünün iş ortamı endeksi nisanda eksi 30,7 puana gerileyerek negatif yönde ilerledi.

Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi eksi 36,4’e düşerken, gelecek aylara ilişkin iş beklentisi de negatif yönde değişti. Ankete göre, ABD gümrük tarifeleri nedeniyle şirketlerin ihracat beklentileri zayıflarken, işten çıkarmalar da devam ediyor.

Alman şirketler, AB dışındaki rekabetçi konumlarını daha da kötüleştiğini belirtirken, özellikle nisanda işten çıkarmaların yavaş hızda da olsa devam ettiği görülüyor. Ifo’ya göre, Alman otomotiv sektörü nisanda Avrupa Birliği dışından gelen rekabet karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor.

Almanya’da otomotiv sektörü, toplam katma değerin yüzde 5’ini oluştururken, istihdamın yüzde 3’ünü sağlıyor. Ancak elektrikli araçlara geçişin maliyetleriyle mücadele ederken, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep karşısında rekabet gücünü korumak için çaba sarfediyor.

Alman Ekonomisi Büyüme Sorunuyla Karşı Karşıya

Almanya’da tarife savaşları ve Trump’ın politikaları nedeniyle küresel ticarette endişeler artarken, Alman ekonomisi son yıllarda büyüme sorunu yaşıyor. Üretimdeki kalıcı zayıflık ve imalat sektörüne bağımlılık nedeniyle kırılganlığını koruyan Alman ekonomisi, Trump’ın gümrük vergisi politikalarından etkileniyor.

Almanya ekonomisi, son yıllarda art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle büyüme beklentileri düşürülen Alman ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında da daralmıştı.

Alman ekonomisi, bu yıl Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyemezse, üst üste üçüncü yıl büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların desteğiyle ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek resesyondan kaçınmıştı.

Related Posts

Kredi kartı sahiplerine müjde! Limitler artıyor, vadeler uzuyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.