Muğla’da Yerel Tohum Projesi: 21 Milyona Ulaşacak

2016 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yerel Tohum, Ulusal Güç’ sloganıyla başlatılan proje kapsamında bugüne kadar toplam 19 milyon tohum dağıtıldı. 2025 yılında dağıtılacak 2 Milyon tohumla bu sayı 21 milyona ulaşacak. Proje tüm Türkiye’de yerel tohum farkındalığı oluşturmak için yapılıyor.

Yerel Tohum Merkezi 980 çeşit ata tohumuna ev sahipliği yapıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, bugüne kadar 980 farklı yerel tohumu üreticiden alıp test ederek koruma altına aldı. Büyükşehir, 2025 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyon yerel tohumu vatandaşlara ulaştırmayı amaçlıyor. Ücretsiz tohum almak isteyen vatandaşlar, yereltohum.mugla.bel.tr adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı içerisinde Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek tohumlardan alabilecekler.

Muğla genelinde üreticiler ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum projesine büyük ilgi gösteriyor. Projeden faydalanan vatandaşlar, ata tohumlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Her yıl tohumlarını Büyükşehir Belediyesi’nin merkezinden temin ettiğini belirten Enise Çapan, “5-6 senedir geliyorum buradan tohum alıyorum. Ahmet Aras başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Yerel tohumun devam etmesini canı gönülden diliyorum. Çocuklarımıza aktarabileceğimiz en güzel şey budur, yerel tohumdur” dedi.

Kavaklıdere’den tohum almak için merkeze geldiğini belirten Recep Uysal, “Çiftliklerim var. Lavanta yetiştiriyoruz. Ada çayı, dağ kekiği. Bunları da gelip burada sıktırıyoruz. Burada ayrıca sıkım yerimiz var. Lavantalarımızın hem yağını, hem suyunu sıktırıyoruz. Ayrıca da tohumlarımızı çiftlik için almaya geldik. Tohumları çoğaltma imkanımız oluyor. Yani Muğla Büyükşehir’in vermiş olduğu büyük bir hizmet burası” dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıdığını, ata tohumları, geçmişten günümüze gelen en kıymetli tarımsal miraslarımızda olduğunu açıkladı. Başkan Aras, tohumları koruyarak gelecek nesillere aktarmak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığın da teminatı olduğunu söyledi. – MUĞLA

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

TCMB verileri yayımladı: Yurttaş enflasyonda düşüş beklemiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporuna göre, enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor. Hanehalkı, önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini beklemiyor. Piyasa katılımcıları ise gelecekteki fiyat artışlarına karşı temkinli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir