Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yassin, dünyada 2050’ye kadar her yıl 1 milyar ton plastik atık üretilmesinin öngörüldüğünü fakat plastik atıklarının çoğunun denizlere atıldığını söyledi.
Lübnan Çevre Bakanı Yassin ve Sri Lanka Çevre Bakanı Naseer Ahamed, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı “Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni”nde konuştu.
Yassin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrenin korunmasına yönelik girişimlerinden dolayı teşekkür etti.
Dünyada 2050’ye kadar her yıl 1 milyar ton plastik atık üretilmesinin öngörüldüğünü belirten Yassin, bunun 10 binlerce yolcu gemisinin ağırlığına eşdeğer olduğunu belirtti.
Nasser Yassin, plastiklerin çoğunun denizlere atıldığını kaydederek Akdeniz’in de bundan etkilendiğine dikkati çekti.
Plastiklerin yalnızca çevreyi etkilemediğini belirten Yassin, “Bilim insanları, vücudumuza nüfuz eden mikro plastiklerin zarar verdiğini de tespit etti.” dedi.
Yassin, sıfır atık konusunda iklim değişikliği eylem planı çerçevesinde çalışmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak “Sıfır Atık Zirvesi ve Emine Erdoğan tarafından yapılan girişimler, yalnızca Türkiye için değil, küresel olarak önem arz ediyor.” diye konuştu.
Bakan Yassin, Türkiye’nin diğer ülkelerle bu konularda etkileşim kurulmasını, çözüm sunulmasını ve teknoloji üretilmesini içeren teklifini desteklediklerini ifade etti.
Sri Lanka Çevre Bakanı Ahamed de Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teşekkür ederek, zirveye katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Sıfır atık zirvesinin bu yıl 3. kez düzenlendiğini kaydeden Ahamed, programın küresel sıfır atık girişiminin desteklenmesi açısından önem arz ettiğini belirtti.
Naseer Ahamed, atıkların artmasıyla mücadele etmenin, sürdürülebilirlik sağlamanın, sıfır atık stratejisi konusunda tecrübe ve bilgi paylaşımı yapmanın önemli olduğunu dile getirdi.
İklim değişikliğinin çocukları ve gençleri etkileyen en önemli sorunlardan biri olduğunu kaydeden Ahamed, “İklim değişikliği, özellikle düşük gelirli, kırsal nüfus yoğunluklu ve ekonomisi doğal kaynaklara dayanan gelişmekte olan ülkelerde daha büyük bir sorun teşkil ediyor.” dedi.