İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

İsviçre’de Yıllık Enflasyon Nisanda Sıfır Seviyesine Geriledi

İsviçre’de yıllık enflasyon, nisanda beklenenden daha fazla yavaşlayarak sıfır seviyesine geriledi. Bu durum, haziran ayında bir faiz indirimi yapılması ihtimalini güçlendirdi.

İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), nisan ayı enflasyonuna ilişkin verileri açıkladı. Mart ayında yüzde 0,3 olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda yüzde 0’a düştü. Beklenti ise nisanda enflasyonun yüzde 0,2’ye gerilemesi yönündeydi.

Enflasyon, son dört yılın en düşük seviyesine inerken, İsviçre Ulusal Bankası’nın (SNB) hedeflediği yüzde 0 ila 2 aralığının alt ucunda yer aldı.

Ülkede TÜFE, aylık bazda değişiklik göstermezken, oteller ve tatil amaçlı konaklamaların fiyatlarındaki düşüş giyim ve sebze fiyatlarını dengelemiş oldu. Gıda ve enerji gibi değişken fiyatları dışarıda bırakan çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 0,6 olarak gerçekleşti.

Ekonomistler, nisanda enflasyondaki daha güçlü düşüş göz önüne alındığında haziranda SNB’den bir faiz indirimi beklentisini dile getiriyor. Ayrıca düşük enerji fiyatları ve para birimi Frank’ın enflasyon üzerindeki baskısı, mayıs ayında enflasyonun negatif çıkma olasılığını artırıyor.

SNB, 20 Mart’ta politika faizini 25 baz puan düşürerek ekonomiye destek olmuştu. Banka, Mart 2024’ten bu yana beşinci kez faiz indirimi yapmış, bu da Kovid-19 sonrası enflasyonist baskıya karşı parasal sıkılaştırmaları azaltan ilk merkez bankası olmuştu.

SNB Başkanı Martin Schlegel, fiyat istikrarını korumak için politika faizini gerektiğinde tekrar negatif bölgeye çekebileceklerini defalarca vurgulamıştı.

Bankanın 19 Haziran toplantısında politika faizinin yüzde 0’a indirilmesi bekleniyor. İsviçre, yüzde 0 ile nisanda büyük ekonomiler arasında en düşük yıllık enflasyon oranlarına sahip ülkelerden biri konumunda.

Merkez Bankası’nın hedefi, enflasyonun yüzde 0 ile 2 arasında seyretmesine yönelik. (AA)

Related Posts

Kredi kartı sahiplerine müjde! Limitler artıyor, vadeler uzuyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.