İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Sosis ve Salam Tüketimi Demans Riskini Artırabilir

Harvard Üniversitesi’ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilir.

Science Daily’nin haberine göre, demans tanısı olmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı, yedikleri yiyecekleri ve tüketim sıklığını belirten bir gıda günlüğü doldurdu.

Araştırmacılar, katılımcıları günlük kırmızı et tüketimlerine göre “az miktarda tüketen”, “orta miktarda tüketen” ve “fazla miktarda tüketen” olmak üzere üç gruba ayırdı.

Çalışma sonuçlarına göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketenlerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riski, az tüketenlere kıyasla %13 daha fazla olabilir.

Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketenler ile az tüketenler arasında demans riski açısından bir fark bulunmadığı belirtildi.

Araştırmacılar, bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini %19, balık tüketmenin %28 ve beyaz et tüketmenin ise %16 oranında azaltabileceğini vurguladı.

Araştırma sonuçları, “Amerikan Nöroloji Akademisi” dergisinde yayımlandı. (AA)


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN |CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi tutuklandı

TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Komiser Kürşat’ın intiharının ardından “Moskova skandalı” çıktı!

TIKLAYIN | Vedat Milor hastalığını ve nedenini anlattı

TIKLAYIN | Ankara’da feci ölüm; otomobilden atladı, arkadan gelen aracın çarpmasıyla öldü

TIKLAYIN | Hakemlerin performansına tepki gösteren Hacıosmanoğlu, yüzde yüz zammı iptal etti: “Ayaklarınızı denk alın”

TIKLAYIN |  2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

 

Related Posts

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.