İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Sosis ve Salam Tüketimi Demans Riskini Artırabilir

Harvard Üniversitesi’ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilir.

Science Daily’nin haberine göre, demans tanısı olmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı, yedikleri yiyecekleri ve tüketim sıklığını belirten bir gıda günlüğü doldurdu.

Araştırmacılar, katılımcıları günlük kırmızı et tüketimlerine göre “az miktarda tüketen”, “orta miktarda tüketen” ve “fazla miktarda tüketen” olmak üzere üç gruba ayırdı.

Çalışma sonuçlarına göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketenlerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riski, az tüketenlere kıyasla %13 daha fazla olabilir.

Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketenler ile az tüketenler arasında demans riski açısından bir fark bulunmadığı belirtildi.

Araştırmacılar, bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini %19, balık tüketmenin %28 ve beyaz et tüketmenin ise %16 oranında azaltabileceğini vurguladı.

Araştırma sonuçları, “Amerikan Nöroloji Akademisi” dergisinde yayımlandı. (AA)


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN |CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi tutuklandı

TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Komiser Kürşat’ın intiharının ardından “Moskova skandalı” çıktı!

TIKLAYIN | Vedat Milor hastalığını ve nedenini anlattı

TIKLAYIN | Ankara’da feci ölüm; otomobilden atladı, arkadan gelen aracın çarpmasıyla öldü

TIKLAYIN | Hakemlerin performansına tepki gösteren Hacıosmanoğlu, yüzde yüz zammı iptal etti: “Ayaklarınızı denk alın”

TIKLAYIN |  2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

 

Related Posts

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.