ABD, İran’ın Nükleer Silah Üretimine Karşı Maksimum Baskı Politikasını Sürdürecek
ABD, İran’ın nükleer silah üretmesini engellemek için “maksimum baskı” politikasını sürdüreceğini duyurdu. Çarşamba günü yapılan açıklamada, İran’ın nükleer görüşmelere yeniden başlama teklifini reddettiği ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini artırdığı belirtildi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler misyonu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) son raporuna atıfta bulunarak, “Tahran, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimini hızlandırmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
Açıklamada, İran’ın nükleer silaha sahip olmayan tek ülke olarak bu seviyede uranyum üretmesinin “barışçıl bir amacı olmadığını” vurgulandı.
ABD, İran’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ettiğini belirterek uluslararası toplumun endişelerini görmezden geldiğini ifade etti. Washington, Londra ve Paris’in talebiyle BM Güvenlik Konseyi’nde İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda özel bir toplantı düzenlendi.
İran’a Karşı Uluslararası Destek
Yunanistan, Panama ve Güney Kore de toplantıya destek verdi. İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Kariuki, “İran’ın 60 oranında zenginleştirilmiş 275 kilo uranyum ürettiği bildirildi. Bu, sivil amaçlı kullanımın çok ötesinde bir miktardır. Hiçbir nükleer silaha sahip olmayan devletin elinde bu kadar yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum bulunmuyor” şeklinde konuştu.
İran, yıllardır nükleer programının askeri amaç taşımadığını iddia ediyordu. Ancak 2019’da, 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) kapsamındaki taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başladı.
2021’de anlaşmaya dair yükümlülüklerini tamamen durdurdu. IAEA’nın doğrulama ve izleme faaliyetlerini yapamaması, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda daha fazla belirsizlik yaratıyor.
İngiltere, İran’ın nükleer silah üretmesini önlemek için her türlü diplomatik önlemi alacağını açıkladı. Kariuki, gerekirse BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulabileceğini belirtti.
Mevcut nükleer anlaşmanın ekim ayında sona erecek olması, yeni bir müzakere fırsatının kapanmak üzere olduğu anlamına geliyor.
İran’ın BM Daimi Temsilcisi, toplantıya katıldı ancak ABD’nin amacını eleştirdi. İran’ın BM misyonu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Washington, BM Güvenlik Konseyi’ni İran’a karşı ekonomik savaşı tırmandırmak için araçsallaştırmaya çalışıyor. Bu tehlikeli girişim, konseyin güvenilirliğini korumak adına reddedilmelidir” dedi.
More Stories
Xinchang’da Çay Toplama Zamanı
Papa’nın sağlık durumuna ilişkin yeni açıklama: Teşhis kaldırıldı
Nilüfer Belediye Başkanı İftar Yemeğinde Ramazan’ın Bereketini Paylaştı