Haftada iki saat egzersiz, kalp hastalıklarından ölüm riskini ne kadar azaltıyor?

Kalp Sağlığı İçin Haftada Sadece Birkaç Saatlik Egzersiz Yapmak Yeterli Olabilir

Birçok kişi, her hafta önerilen egzersiz miktarını karşılamakta zorlanabilir. Ancak yapılan araştırmalar, az miktarda egzersizin bile büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor.

Egzersiz yapmak, kalp sağlığı için son derece önemlidir. Düzenli spor yapmak, tansiyonu, kolesterolü ve dolayısıyla kalp krizi ve felç riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmaya başlamak bazen zor olabilir. Aslında, kalp sağlığı için gerekli olan minimum egzersiz miktarı, kişinin mevcut fiziksel durumuna bağlıdır.

Eğer tamamen hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, kalp hastalığı riskini azaltmak için bile küçük bir miktar egzersiz yapmanız yeterli olabilir. Haftada birkaç saat tempolu yürüyüş yapmaya ya da bisiklete binmeye başlamak, kalp hastalıklarından ölüm riskini %20’ye kadar azaltabilir.

Bir araştırmaya göre, haftada birkaç saat egzersiz yapan hareketsiz bir birey, kalp sağlığı açısından büyük faydalar görebilir.

Egzersiz miktarı haftada dört saate çıktığında, kalp sağlığı açısından daha küçük ama belirgin bir fayda sağlanabilir (%10 civarı). Ancak bu süreden sonra, ekstra egzersizin kalp sağlığına daha fazla katkı sağlamadığı görülmektedir.

Bu seviyede egzersiz yapmak, kalp hastalığı riskini haftada dört ila altı saat arasında egzersiz yapanlarla aynı seviyeye düşürebilir. Ayrıca, yapılan araştırmalar, kalp kasının geliştiğini ve kalp odacıklarının büyüdüğünü göstermektedir. Kalp, diğer kaslar gibi, yeterince çalıştırıldığında büyüme gösterebilir. Bu değişiklikler, egzersize başladıktan sonraki üç ay gibi kısa bir süre içinde fark edilebilir.

Eskiden bu tür değişimlerin sadece profesyonel sporcularda meydana geldiği düşünülüyordu. Ancak yeni araştırmalar, düzenli egzersize devam ederseniz, sadece kalp sağlığınızı değil, kalp yapınızı da profesyonel bir sporcu gibi geliştirebileceğinizi göstermektedir.

Kalp sağlığınızı iyileştirmek için haftada bir veya iki saat egzersiz yapmaya başladığınızda, beklenmedik bir şekilde harika bir şey olabilir: Egzersizden zevk almaya başlayabilirsiniz. Doğru egzersiz miktarı haftada dört saat olsa da egzersiz yapmaktan keyif alırsanız daha fazlasını yapabilirsiniz.

Vaktiniz Yoksa, Yoğunluğu Artırın

Eğer hiç spor yapmıyorsanız ve haftada dört saatlik egzersiz yapmaya başlamak zor geliyorsa, yoğunluğu artırarak daha kısa sürede fayda sağlayabilirsiniz. Yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar, kısa sürede maksimum verim almanızı sağlar. Genellikle, kısa süreli ve yoğun egzersizlerden oluşan 20 dakikalık antrenmanlarla yapılan HIIT egzersizi, kalp sağlığı için oldukça etkilidir.

Bu tür egzersizler kısa süreli olmalarına rağmen, yoğun yapıları sayesinde birkaç hafta sonra belirgin faydaları görülmeye başlanabilir. Bunlar arasında kolesterol ve tansiyonun düzelmesi de bulunmaktadır.

Ancak unutmamak gerekir ki, çok ağır spor yapmanın bazı kalp hastalıkları için zararlı olabileceği bilinmektedir. Bu tür rahatsızlıklara sahip kişiler, düşük veya orta yoğunlukta egzersiz yapmalıdır.

Hafta içi egzersiz yapacak zamanınız yoksa, sadece hafta sonları spor yapmak da faydalı olabilir. Bir araştırmaya göre, haftalık egzersizi bir ya da iki güne sığdıran kişilerin kalp hastalıkları riskinde azalma olduğu kanıtlanmıştır.

Sonuç olarak, kalp sağlığınızı iyileştirmek isteyen ve tembellikten yakınan bireyler için önemli bir mesaj vardır: Az miktarda egzersiz bile büyük bir fark yaratabilir.

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.