Parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim’de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 ortasında yaşanacak; Güneş’in yaklaşık yüzde 50’si, Ay tarafından örtülecek. Güneş tutulması ile ilgili en çok merak edilen bahisler ortasında yer alan zelzelesi tetikleyip tetiklemeyeceği. A Haber canlı yayınına katılan sarsıntı uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy merak edilen ayrıntıları anlattı.
Prof Ersoy şu sözleri kullandı;
Sonu açık olan çok besbelli olmayan mevzular. Halk ortasında daha fazla konuşuluyor ve dedikodusu daha fazla yapılıyor. Güneş tutulması da onlardan biri oluyor. Her gün ayın çekim kuvvetine bağlı olarak dünya üzerinde denizlerde kabarma oluyor ve karada toprak kabarması oluyor. Yani bunlar ger gün oluyor.
DEPREMLERE NEDEN OLDUĞU KONUSUNDA BİR GÖRÜŞ VAR
Ama güneş, ay ve dünyanın tıpkı çizgiye gelmesiyle birlikte ortada ay ve meydana güneç tutulması meydana geliyor. 25 Ekim’de de bu türlü bir olayı ülkemizde de yaşayacağız. Aşikâr bölgelerde bu daha fazla yaşanacak. Bu çekim kuvvetinin dünya üzerindeki fay sınırlarını tetikleyerek sarsıntılara neden olduğu konusunda bir görüş var.
12 SARSINTININ 9’UNDA…
Bu görüş hakikat mudur? Bununla ilgili çok araştırmalar var. Bilhassa Japonların bu hususta araştırmaları fazla. Kendi noktalarında meydana gelen 12 tane sarsıntının 9’unda bu türlü bir ilgiyi kurmuşlar. Hatırlanacağı üzere 1999 sarsıntısının 1 hafta öncesinde de bu türlü bir durum vardı. Ama ondan sonra 2006’da tam tutulmayla Tokat üzerinden geçen bir güneş tutulması olayı vardı.
Biz o vakit büyük bir zelzeleye neden olmayacağı görüşümüzü belirttik. O vakit Niksar’a gittik ve halkla bir arada olduk. O sırada büyük bir panik vardı. Beşerler çadırlarda yatıyordu. Buna hatta yerbilimi uzmanı olmayan bir profesör neden olmuştu. Hakikaten bu türlü büyük bir sarsıntı ülkemizde meydana gelmedi. Yani direk olarak bir ilgi yok. Şöyle ki kullanılabilir bir ilgi yok.
TEK TÜK PARALELLİKLER VAR LAKİN…
Erken ihtar sistemi için kullanabileceğimiz bir bilgi var. Bir çekim kuvveti var fakat bilhassa küçük zelzelelerde bu ilgi hiç kurulamıyor. Büyük zelzelelerde tek tük paralellikler var lakin bunu formülüze edebileceğimiz halde güneş tutulmasının tektonik kuvvetleri yenip sarsıntıya neden olduğu konusundaki bir görüşü bilim insanları buna inanmıyor.
Bu bakımdan bilim insanlarının birçok şöyle diyor; ‘Güneş tutulmasının keyfine varın, sarsıntısı düşünmeyin’ Zira bu türlü bir beklenti içerisinde olmak çok yanlışsız değil. Zati kullanılabilir bir bilgi olsaydı biz de tüm dünya bilim insanları ile birlikte ‘şuralarda zelzele olacak’ deyip insanları rahatlatmayı çok isterdik.