Gazze’de 5’inci tur esir takası: Hamas, 3 İsrailli rehineyi Kızılhaç’a teslim etti

İsrail ve Hamas arasında varılan Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşmasının beşinci esir takası bugün gerçekleşiyor. Hamas, dün yaptığı açıklamada, bugün Almanya-İsrail çifte vatandaşı Ohad Ben Ami, Ohad Eli Sharabi ve Or Levy’nin salıverileceğini duyurmuştu. Üç rehinenin serbest bırakılmasının ardından İsrail hapishanelerindeki 183 Filistinlinin de salıverilmesi beklenirken, Gazze’de rehinelerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslimi için sabah saatlerinde Deyr El Belah’ta hazırlıklar başladı.

7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ isimli bir saldırı başlatan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın, İsrailli rehinelerin teslim edileceği platforma üzerine “Biz Tufanız… Biz Ertesi Günüz” yazılı büyük bir pankart astığı görüldü. Bu cümle pankarta Kassam Tugayları tarafından Arapça, İbranice ve İngilizce olmak üzere üç dilde yazılırken, üzerinde Filistin bayrağının yanında bir ‘yumruk’ resmi de yer aldı. İsrailli rehineleri teslim almak üzere yola çıkan ICRC konvoyu Deyr El Belah’a ulaştı. Kassam Tugayları, burada kurulan sahneye getirdiği üç İsrailli rehineyi ardından Kızılhaç ekibine teslim etti.

‘İSRAİL, SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİLERİN EVLERİNİ BASTI’

Gazze’deki üç İsrailli erkeğin Kızılhaç ekiplerine teslim edilmesinin ardından İsrail hapishanelerindeki 183 Filistinlinin serbest bırakılması bekleniyor. Hamas’a bağlı Esirler Medya Ofisi’nden konuya ilişkin olarak dün yapılan açıklamaya göre, serbest bırakılacak Filistinlilerden 18’i müebbet, 54’ü ağır hapis cezasına çarptırılanlardan ve 111’i ise 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze Şeridi’nde alıkonulanlardan oluşacak.

Katar merkezli El Cezire’nin haberine göre, Filistinli Esirler Medya Ofisi, İsrail güçlerinin bugün serbest bırakılması beklenen bazı Filistinlilerin evlerine baskın düzenlendiğini açıkladı. Açıklamaya göre, baskınlar işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te yaşandı. Görgü tanıklarının Anadolu Ajansı’na verdiği bilgilere göre, ateşkes doğrultusunda bugün serbest bırakılması beklenen tutukluların ailelerinin evlerine düzenlenen baskınlarda, ailelere kutlama yapmamaları yönünde uyarıda da bulunuldu.

Hamas’ın bugün serbest bırakacağını açıkladığı Ohad Ben Ami ve Eli Sharabi, 7 Ekim 2023’te Kibbutz Be’eri’den, Or Levy ise Nova müzik festivalinden kaçırılarak rehin alınmıştı.

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve rehine takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü Türkiye saatiyle 12.15’te yürürlüğe girmişti. Rehine takasının ilk dört turunda, İsrail hapishanelerindeki 583 Filistinli esir ile Gazze’deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı. Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada, 1900’ün üzerinde Filistinli ve 33 İsraillinin serbest bırakılması bekleniyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

MHP’li Semih Yalçın’dan İyi Parti lideri Dervişoğlu’na tepki: İP, Türk milliyetçiliğine sekte vurmak için kurulmuş bir Nazist FETÖ projesi midir?

MHP’li Semih Yalçın’dan İyi Parti lideri Dervişoğlu’na tepki: İP, Türk milliyetçiliğine sekte vurmak için kurulmuş bir Nazist FETÖ projesi midir?

İçerisinde 200 yolcu ve 70 araç vardı! Feribotta yangın sonrası can pazarı

Balıkesir’in Marmara Adası açıklarında seyir halinde olan feribotta yangın çıktı. Feribotta 7 mürettebat, 200 yolcu ve 70 araç olduğu öğrenildi. Yüreklerin ağza geldiği olay sonrası Bursa ve İstanbul’dan Sahil Güvenlik ekipleri bölgeye intikal etti.

MHP’de ‘süreç’ istifası: ‘Artık kimseye verecek bir cevabımız kalmadı’

MHP Körfez İlçe Teşiklatı eski yöneticilerinden Aktuğ Metin Aldemir, “Terörsüz Türkiye” adı verilen süreç üzerine yaptığı sert açıklamayla partisinden istifa ettiğini duyurdu.

Fransa’da 3 siyasetçi, siyasetten men edildi; bölgelerinde yeniden seçim yapılacak

Fransa’da 3 siyasetçi, siyasetten men edildi; bölgelerinde yeniden seçim yapılacak

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürüyor

İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları Devam Ediyor Son günlerde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları artarak devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne hava saldırıları gerçekleştirirken, Gazze’den de roket atışları yapıldığı…

Samsun’da denizde can pazarı! boğulma tehlikesi geçiren 4 kişi kurtarıldı

Samsun’un Atakum ilçesinde serinlemek için denize giren 4 kişi boğulma tehlikesi geçirdi.