Euronun mart ayında hızla değer kazanması, Türkiye ihracatçıları ve turizm sektörü için büyük avantaj sağladı

Eurodaki Artış Türk İhracatçılarına Can Simidi

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, “Eurodaki yükselme ihracatçıya can simidi oldu” başlıklı yazısında Türkiye’nin dolar ve euro üzerinde durdu. Dolar ve euro, Türkiye’nin ihracatında yüzde 46-47 dolayında aynı paya sahip. Ancak ithalatın yüzde 65’i dolar, yüzde 28’i euro cinsinden yapılıyor.

Eurodaki değer artışı, mart ayında hız kazandı ve ihracatçılar ile turizm sektörü için büyük bir avantaj haline geldi. Bu değerlenme devam etmeyecek olsa da euro/dolar paritesinin artması, ihracatçıları oldukça memnun etti.

Amerika’daki ekonomik endişeler ve Fed’in faiz indirim olasılığı, euroyu güçlendirirken doların zayıflaması, Türk ihracatçılarını sevindirdi. Euro’nun Türk parası karşısında hızla değer kazanması, ihracatçılara beklenmedik bir avantaj sağladı.

Geçen yılın sonunda 1,04 seviyesinde olan euro/dolar paritesi, mart ayında 1,09’a yükseldi. Bu artış, ihracatçılar için oldukça olumlu bir gelişme oldu.

Euro ve dolar arasındaki artışın paralel seyrettiği ilk iki ayın ardından mart ayıyla birlikte ayrışmaya başladı. Eurodaki artış, doların gerisinde kalarak, Türk ihracatçılarını sevindirdi.

Eurodaki yükseliş, sadece dolar karşısında değil Türk parası karşısında da etkili oldu. İhracatçılar için beklenmedik bir avantaj sağladı.

Dolarla ihracat yapanlar için tercih edilen yüksek euro, avantaj sağlarken, dolarla ihracat yaparken euro ile ithalat yapmak durumunda olanlar için zorluklar doğurdu.

Euronun güçlenmesi, Türkiye’nin ithalatının maliyetini etkilerken, doların zayıf seyri, maliyet artışını sınırlı tuttu. Bu durum, Türk dış ticareti için olumlu bir etki yarattı.

Eurodaki değer artışının devam edip etmeyeceği belirsiz olsa da, euro/dolar paritesi bir denge noktasına ulaşacaktır. Bu denge ne kadar yüksek olursa Türk ihracatçıları için o kadar olumlu olacaktır.

Euronun değer kazanması, sadece ihracatçılar için değil turizm sektörü için de büyük önem taşıyor. Özellikle yaz sezonu rezervasyonları dikkate alındığında, eurodaki artış turizm sektörüne de destek sağlıyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Related Posts

Türkiye’ye 4 milyar 727 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolar oldu.

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.