Ege rüzgarından 2,5 milyon haneye elektrik

Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 13 Bin 792 Megavata Ulaştı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2024 yılında 13 bin 792 megavata ulaştı. Ege Bölgesi, rüzgar enerjisindeki güçlü altyapısıyla dikkat çekiyor ve ülke genelinde yüzde 29’luk bir paya sahip bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin rüzgarda öncü kenti İzmir, 1979 megavatlık kurulu gücüyle en çok elektrik üreten şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki diğer şehirlerden Manisa 750, Aydın 440, Afyon 390, Muğla 220, Uşak 151, Denizli 74 ve Kütahya ise 50 megavatlık kurulu güç kapasitesine sahip.

Ege Bölgesi’nde bulunan rüzgar enerji santralleri yıllık 2,5 milyon haneye elektrik sağlayarak bu alanda önemli bir rol oynuyor.

– “RES HİKAYESİ EGE’NİN RÜZGARIYLA BAŞLADI”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin rüzgar ve güneş enerjisinde yattığını vurgulayarak, Marmara ve Ege’nin rüzgar enerjisi üretiminde öne çıktığını belirtti. Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerjisi Santrali’nin 1988 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulduğunu ifade etti.

Arıcı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2005 yılında 19 megavattan bugün 13 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin rüzgardan karşılandığını belirten Arıcı, “Ege’deki 4 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu güç ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) hikayesinin Ege’den başladığını ve İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Arıcı, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde 40 bin kişiye istihdam sağlandığını ve üretimin yüzde 70’inin ihraç edildiğini belirtti.

– “120 BİN MEGAVATLIK HEDEF VAR”

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttığına dikkat çeken Kalaycı, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık bir üretim hedefine sahip olduğunu kaydetti. Ege’deki Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Babaannesinin tarlasına kurduğu tesisle turistleri ağırlıyor

TOFAŞ’ta 20 yıl sürdürdüğü bilgisayar mühendisliği mesleğini bırakan Arif Doğru, doğup büyüdüğü yer olan Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz Mahallesi’ne yatırım yapma kararı verdi. Yıllar önce hayvancılık için sulama amaçlı önüne set yapılarak …

Darphane gümüş para bastı: Tanesi 2 bin 250 liradan satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü koleksiyon parası basıyor. Galatasaray Futbol Takımı, Süper Lig’de 2024-2025 sezonunu zirvede tamamlayarak üst üste 3, toplamda 25. kez şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray’ın Trendyol …

Amazon’da yapay zeka dönüşümü: Binlerce çalışanıyla yollarını ayıracak

Amazon CEO’su Andy Jassy, şirketin hızla yapay zekaya entegre olduğunu ve bu teknolojik dönüşümün önümüzdeki beş yıl içinde istihdamda ciddi azalmaya yol açacağını duyurdu. Şirket, daha verimli ve otomasyona dayalı bir çalışma modeline geçiş yapmayı hedefliyor.

Fed faizi sabit tuttu, altın güne yatay başladı

İsrail-İran gerilimleriyle yükselen altın fiyatları Fed’in faizi sabit tutmasının ardından da sınırlı duruşunu korumaya devam ediyor. Sabah seansında altın güne yatay başladı. Gram altın 4 bin 288 liradan işlem görürken ons altın 3 bin 374 dolar seviyesinde bulunuyor.

İstanbul’un göbeğinde emlakçıların fiyat oyunu

İstanbul Şişli’de bulunan aynı daire, üç ayrı emlakçı tarafından 47 bin, 49 bin ve 53 bin TL olmak üzere üç farklı kira bedeliyle ilana çıkarıldı. Bu durumun potansiyel kiracılar arasında kafa karışıklığına yol açtığı belirtilirken, uzmanlar bu tür uygulamaların hem tüketiciyi yanılttığına hem de piyasayı manipüle ettiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

‘Yüksek arsa maliyeti konuta erişimi sınırlıyor’

Yeni seçilen yönetim kurulu olarak gazetecilerle bir araya gelen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), sektöre dair öncelikli sorunları belirleyerek, çözüm önerilerini kamuoyuna duyurdu. Buna göre konut fiyatını düşürmek ve sürdürülebilir üretim için ‘uygun arsa’ ve ‘erişilebilir finansman’ olmak üzere iki stratejik öncelik belirlendi.