BMGK’nın yılın ilk toplantısındaki gündemi İsrail’in Gazze’deki hastanelere saldırıları

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Gazze’deki Hastanelere Yönelik İsrail Saldırılarını Görüştü

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2025’in ilk toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yönelik saldırıları ele aldı.

BMGK, İsrail’in Gazze’deki hastanelere yönelik saldırılarını ve kentteki sağlık krizini acil olarak görüşmek üzere toplandı.

Bu ay BMGK dönem başkanlığını devralan Cezayir’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin halkına yönelik devam eden saldırganlığının “endişe verici” olduğunu ve Gazze’nin kuzeyinde “etnik temizlik” yapıldığını belirtti.

Bendjama, İsrail’in Filistin halkının direncini kırmayı amaçladığını vurgulayarak, “Bu trajediye son vermek için birlikte hareket etmeliyiz. Bu konseyin Gazze’de hemen, şartsız ve kalıcı bir ateşkes talep etmesi gerekiyor” dedi.

“Bu soykırım kampanyasının ölçeği şaşırtıcı”

Pakistan’ın BM Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed ise, dünyanın hiçbir yerinde uluslararası insani hukukun Gazze’de olduğu kadar ihlal edilmediğini belirterek, “Hastanelerin, sağlık personelinin, hastaların ve yaralıların kasıtlı olarak hedef alınması, insani hukukun tüm ilkelerine aykırıdır ve hiçbir gerekçesi yoktur” şeklinde konuştu.

Ahmed, İsrail’in eylemlerini gerekçesiz bulduğunu ve acil olarak hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu soykırım kampanyasının ölçeği çok büyük. İsrail’in amacı açıkça ortada. Gazze’nin evleri, okulları, hastaneleri ve hatta kültürel mirası harabeye dönmüş durumda. BM ve personeli bile bu durumdan kaçamadı” dedi.

Gazze’de yaşananları, “Bu bir savaş değil” diyerek eleştiren Ahmed, “Bu bir mülksüzleştirme, etnik temizlik ve imha kampanyası, sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınması ve kritik altyapının sistematik olarak yok edilmesi tesadüfi olaylar değil. Bu, bütün bir halkı vatanlarından silmeyi amaçlayan planlı eylemlerdir” ifadelerini kullandı.

Ahmed, BMGK’nın sorumluluk alarak ve trajediye karşı “gözlerini kapatmamak” için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Sessizlik, suça iştirak anlamına gelir” dedi.

“Hastaneler savaş alanı olamaz”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise, Moskova’nın İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik devam eden saldırılarını ve bombardımanını “ciddi endişeyle” takip ettiğini belirtti.

Nebenzya, İsrail’e uluslararası insani hukuka uyma çağrısında bulunarak, “Hastaneler savaş alanı olamaz, askeri amaçlarla kullanılamazlar. Sağlık çalışanlarının sivil görevlerini ve etik görevlerini engelsiz bir şekilde yerine getirmeleri için fırsatlarının olması gerekiyor” dedi.

ABD’nin İsrail’e silah sağlamasına ve Gazze ile ilgili BM girişimlerinde politik destek sunmasına da değinen Nebenzya, “Gazze Şeridi’ndeki sivillerin acılarının, uluslararası toplumun bu acımasız askeri operasyonlara son verilene kadar devam edeceğini anlıyoruz” diye konuştu.

ABD’nin BM’deki daimi temsilci yardımcısı Dorothy Camille Shea ise, Gazze’deki sivil yaşamı Hamas’ın tehdit altına soktuğunu iddia ederek, konsey üyelerini Hamas’ı eleştirmeye çağırdı.

Shea, Gazze’deki sivillerin hastanelerden mahrum bırakılamayacağını belirterek, “İsrail’in uluslararası insancıl hukuka uyması ve sivil kayıpları en aza indirmek için gerekli önlemleri alması kritik önem taşıyor” şeklinde konuştu. (AA)

Related Posts

İsrail ordusu, Gazze’de yardım bekleyen sivillere ateş açtı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail ordusunun yardım bekleyen sivillerin üzerine ateş açtığı kaydedildi. Saldırı sonucu en az 20 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

İran kararını verdi! Gözler ABD’ye yapılacak misillemede

Ortadoğu’da İsrail-İran çatışması 10’uncu gününde ABD, İran’ın nükleer tesislerine saldırarak gerilimi yeni boyuta taşıdı. İRAN MECLİSİ KARARINI VERDİ İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızayi, ABD’ye karşı …

Son Dakika… Trump, ABD’nin İran’a saldırısı sonrası ulusa seslendi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki üç nükleer tesise düzenlenen hava saldırısının ardından (TSİ) 05.00’te ulusa sesleniş konuşması yaptı. Trump, saldırının başarılı geçtiğini belirterek, “Bu, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve dünya için tarihi bir an” dedi.

Netanyahu’nun 40 yıllık İran takıntısı! Daha önce iki kez denedi ama… İsrail daha önce hangi ülkelere saldırdı?

İsrail’in İran’ın nükleer programını hedef alan saldırıları devam ediyor. İsrail’in saldırılarında İran’da bulunan nükleer ve askeri tesisler vurulurken, İran’ın komuta kademesinden önemli isimler, bilim insanları ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Harekatın arkasındaki kişi olan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 40 yıldır İran’a karşı söylemleri öne çıkıyor. Netanyahu İran’daki rejim karşıtı açıklamalarını birçok kez yinelerken daha önce 2009 ve 2013’te de saldırı emri vermişti. İsrail gizli servisi MOSSAD’da Netanyahu döneminde İran’ın nükleer programına karşı sabotajlar düzenlemişti. İşte Netanyahu’nun 40 yıllı İran takıntısının tarihi….

İran planını ‘Gorilla’ yazdı Trump imzalıyor

CENTCOM Komutanı Kurilla, İsrail savaşının arkasındaki gizli el olarak öne çıktı. PYD destekçisi general, Pentagon’a rağmen Donald Trump’ı etkileyen isim oldu. Suriye’de Kürt bölgesine defalarca giden Kurilla, özerklik planlarının savunucusu. Şimdi Tel Aviv’in sığınaklarında hazırladığı savaş senaryolarını Washington’a taşıyor.

Arap Birliği’nin bakanlarından, İstanbul’da İran-İsrail savaşı zirvesi

Bakanlar, bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde yine İstanbul’da düzenlenecek İİT DBK 51. Oturumu’na katılacak