İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Yaz mevsimi geldiğinde enfeksiyon risklerinin arttığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Ürolojik enfeksiyonların günlük hayattaki önemli bir bileşen olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülüyor. Kadınlarda ise anatomik nedenlerden dolayı daha yüksek bir enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kadınlarda kısa idrar kanalı ve genital organlarla yakınlık enfeksiyon olasılığını artırır” dedi.

“ERKEKLERDE YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR”

Yaşlı erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının tam boşalamaması durumları ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon riski artabilir. Bu sebeple çocuklarda detaylı bir ürolojik inceleme hayati önem taşır. Erkek çocuklarda sünnet işlemi yapılmasını öneriyoruz çünkü bilimsel olarak idrar yolu enfeksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

“KADINLARDA TEKRAR EDEN ENFEKSİYONLARIN SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI”

Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir nedene bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer bir neden bulunamıyorsa, flora dengeleyici uzun süreli tedaviler önerilebilir. Bu tedavilerin içinde genellikle turna yemişi ve mannoz gibi maddeler bulunmaktadır. Sıvı alımı yılın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da önemlidir. Ancak yazın yüksek sıcaklıklarıyla vücuttan fazla sıvı kaybı yaşanabilir. Bu dönemde özellikle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması enfeksiyon riskini azaltır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.