ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Daraldı: İşte Detaylar

2025’in ilk çeyreğinde ABD ekonomisi daralma yaşadı. İşletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) olumsuz etkiledi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, GSYH ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki bu daralmada, ithalat stoklarının artması ve tarifelerin etkisi büyük rol oynadı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken ihracat yüzde 1,8 oranında arttı. Bu durum ekonomistlerin öngördüğü yüzde 0,4’lük büyüme tahmininden geride kaldı.

ABD Ekonomisi 2024’te Güçlü Başlangıç Yaptı

2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan ABD ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyürken, enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de sabit kalırken işverenler, 2024’ün son çeyreğinde 628.000’den düşerek ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Ancak, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri ve fiyat artışları konusundaki belirsizlikler nedeniyle endişeli. S&P 500 ve Nasdaq Composite’deki durgunluk, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Şirketlerin Endişeleri

American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble ve General Motors gibi büyük şirketlerin CEO’ları, tarifelere ilişkin belirsizliklerin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve tüketici güvenini sarstığını ifade ettiler. Colgate-Palmolive CEO’su Noel Wallace, şirketin yıllık kazanç tahminini düşürdüğünü ve belirsizliğin tüketicilerde endişe yarattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaşmasının ve ekonominin kısa vadede tarifeler nedeniyle daha yüksek işsizlikle karşılaşmasının olasılığının “güçlü” olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kamu bankalarından Sanayiciye can suyu

Sanayicilerin finansmana erişim sorunlarının çözümü için banka yöneticileri ile reel sektör temsilcileri bir araya geldi. Kamu bankalarının yöneticileri sanayiciye can suyu olmak için kredi musluklarını sonuna kadar açtıklarını kaydetti.

TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili düzenleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tesis edilen faiz hesaplamasında değişikliğe gitti.

Garibana şahin yandaşa kuzu

Vakıflar Bankası, Kredi Garanti Fonu aracılığı ile 85 firmaya toplam 64 milyar lira kredi verdi. Firmalar bu parayı geri ödemedi. CHP’li Mehmet Tahtasız, “Garibana şahin, yandaş firmalara kuzu oluyorsunuz” dedi.

Türk Kızılay’ın vekaletle kurban kesim fiyatı belli oldu

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, bu yıl vekaletle kurban kesimi bedelinin “yurt içi” ve “Filistin Gazze” kategorisi için 13 bin 250 lira, “yurt dışı” için 5 bin 250 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Karma yem çevreye kazandırıyor

Karma yem üretiminde büyüme adımlarını hızlandıran Ofis Yem, Adana yatırımını faaliyete geçirdi. Saatte 80 ton üretim kapasitesine sahip olan yeni tesis, Türkiye ve Ortadoğu’nun en yüksek kapasiteli ve en modern üretim altyapısına sahip yem fabrikalarından biri olarak üretime başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir