Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına İlgi Artıyor

Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına Artan İlgi

Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Türkolog Prof. Dr. Oh Chong-jin, Uzak Asya’da Türkçe ve Türk yemeklerine olan ilginin arttığını söyledi. Prof. Dr. Oh, yaptığı açıklamada “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu dillendiriyorum. Türkiye‘nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” ifadelerine yer verdi.

Çeşitli seminer ve konferanslar için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Oh, Güney Kore’deki Türkçe çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Üniversitesinin sadece Türkiye ile değil Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Oh, bölümün tarihçesinden de bahsetti.

“1973’te bölümümüz, ‘Türkiye Çalışmaları’ olarak başladı, daha sonra 2004’te ‘Orta Asya Çalışmaları’ Bölümü açıldı. 2008’de ise bölümün adını Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü olarak değiştirdik. Ben şu an üçüncü nesil hocayım.” diyen Oh, bölümün kuruluşunda Kore Savaşı’nda tercümanlık yapan kişilerin rol aldığını belirtti.

Öğrencilerin bölümü tercih etmelerine ilişkin nedenleri açıklayan Oh, Güney Kore’de Türkiye’nin “kan kardeşi” olarak bilindiğini ve son dönemde iki ülke arasındaki projelerin ve ekonomik ilişkilerin ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Türkolog Oh, Güney Kore’de 2016’da Türkçenin “stratejik diller” sınıfına alındığını belirterek, “Devlet, bunun için ciddi finansman ayırdı. Biz de oradan aldığımız fonlarla Türkçe alanında kitaplar bastırdık. Bunları, devletin bize verdiği fonlarla ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projeleriyle öğrenciler için Türkiye’de çeşitli programlar yürüttüklerini belirten Oh, bu sayede Türkiye’ye karşı ilginin arttığını vurguladı.

Oh, Türkiye’deki konferans ve seminerlerinde iki ülke arasındaki fon, proje ve burs imkanlarına da değindiğini ve bu olanakların öğrencilere ve akademisyenlere fırsatlar sunduğunu söyledi.

“Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var”

Oh, Türk mutfağının Koreli öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Bir vizyon ve strateji ile bunu daha da geliştirebilir. Türkiye, bunu bir devlet politikası olarak desteklerse Türk rüzgarı daha da gelişir. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” dedi.

Uzak Doğu’da Türk rüzgarını tanıtmak için özel çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Oh, “Güney Kore’de özellikle Türk mutfağı ilgi görüyor, son dönemde Türk restoranlarının sayısı arttı.” şeklinde konuştu.

Türk mutfağını Güney Kore’de tanıtmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Oh, bunun Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapılabileceğini ifade etti.

Oh, Kore’de Türkçe mezunlarının iş bulma oranının yüksek olduğunu ve Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi ile Pusan Ulusal Üniversitesi’nde Türkçe eğitiminin verildiğini aktararak, “Türkçenin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Bu konuda mücadele ediyorum ve Türkçeye olan ilginin artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz – Güncel

Related Posts

3 çocuk doğuran annelere memurluk mu verilecek? 3 çocuk sahibi kadınlar memur olsun teklifi Meclis’e sunuldu!

Türkiye’de düşen doğum oranlarını artırmak ve kadınlara sosyal güvence sağlamak amacıyla İYİ Parti tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifi, üçüncü çocuğunu doğuran annelere KPSS şartı aranmadan memur olma hakkı tanıyor. 3 çocuklu annelere memurluk mu verilecek? sorusu da bu gelişmelerle birlikte araştırılmaya başlandı. İlkokul mezunlarından üniversite mezunlarına kadar farklı eğitim seviyelerine uygun kadrolarla istihdam imkânı sunan bu teklif, hem aile yapısını güçlendirmeyi hem de kadınların ekonomik bağımsızlığını desteklemeyi hedefliyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen teklif, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, “3 çocuk sahibi kadınlar memur olsun” sloganıyla dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 iken, 2023’te 1,51’e geriledi. Yaşlı nüfus oranının 2024 itibarıyla %10,6’ya yükseldiği ve 2080’de her üç kişiden birinin 65 yaş üstü olacağı öngörülüyor. Bu yüzde doğurganlığa ve aile yap

Akran zorbalığında artış; uzmanlara göre çözüm eğitimde, cezada değil

“Sert cezalar ters etki yaratabilir ve eğitimden kopmalara neden olabilir”

ÇAYKUR 1500 İŞÇİ ALIMI BAŞVURU EKRANI: 18-50 yaş arasında en az ilkokulu mezunu olanlar başvurabilecek!

ÇAYKUR 1500 işçi alımı başvuru ekranı erişime açıldı. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun bölgesinde yaşayan vatandaşlar, mevsimlik işçi alımı için başvuruları ile birlikte ÇAYKUR mevsimlik işçi alımı şartlarına yoğunlaştı. 931 mevsimlik beden işçisi (tahmil-tahliye), 405 Meslek Lisesi ve dengi okul mezunu ile MYO Mezunu teknik kariyerli mevsimlik işçi, MYO Çay Eksperliği veya Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü mezunu 60 çay eksperi, Rize ili Ambarlık Çay Fabrikasına 50 engelli ve 30 eski hükümlü mevsimlik işçi, Trabzon ili Karaca Çay Fabrikasına10 engelli ve 6 eski hükümlü mevsimlik işçi, Artvin ili Muratlı Çay Fabrikasına 6 engelli ve 2 eski hükümlü mevsimlik işçi; noter kurası ile işe (MYO Çay Eksperliği veya Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü mezunları hariç) alınacak. İşte, ÇAYKUR mevsimlik beden işçisi alımı başvurusu 2025 son durum.

İHH İyilikte Yarışan Sınıflar projesiyle 86 binden fazla yetime ulaştı

İHH İnsani Yardım Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında yürütülen ‘İyilikte Yarışan Sınıflar’ projesi kapsamında öğrenciler, 81 ilde 86 bin yetime destek oldu.

Sinan Poyraz öldü mü, yaşıyor mu? Sosyal medya fenomeni Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

PTT teslimat hatırlatıcı mesajı nedir? Dolandırıcıların yeni hedefi PTT mesajları oldu!

PTT teslimat hatırlatıcı ifadesiyle pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi “Paketiniz yanlış adrese gönderildi”, “Adresinizi güncelleyin” veya “Gümrük vergisi ödemesi yapılmadığı için teslimat yapılamadı” şeklinde bir ifade ile linke tıklamaya zorluyor. Linke tıklaması halinde ise kimlik avı dolandırıcılık süreci başlıyor. İşte, PTT teslimat hatırlatıcı dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler