Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına İlgi Artıyor

Güney Kore’de Türkçe ve Türk Mutfağına Artan İlgi

Güney Kore Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü Başkanı olan Türkolog Prof. Dr. Oh Chong-jin, Uzak Asya’da Türkçe ve Türk yemeklerine olan ilginin arttığını söyledi. Prof. Dr. Oh, yaptığı açıklamada “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu dillendiriyorum. Türkiye‘nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” ifadelerine yer verdi.

Çeşitli seminer ve konferanslar için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Oh, Güney Kore’deki Türkçe çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Üniversitesinin sadece Türkiye ile değil Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yaptığını belirten Oh, bölümün tarihçesinden de bahsetti.

“1973’te bölümümüz, ‘Türkiye Çalışmaları’ olarak başladı, daha sonra 2004’te ‘Orta Asya Çalışmaları’ Bölümü açıldı. 2008’de ise bölümün adını Türkiye-Azerbaycan Araştırmaları Bölümü olarak değiştirdik. Ben şu an üçüncü nesil hocayım.” diyen Oh, bölümün kuruluşunda Kore Savaşı’nda tercümanlık yapan kişilerin rol aldığını belirtti.

Öğrencilerin bölümü tercih etmelerine ilişkin nedenleri açıklayan Oh, Güney Kore’de Türkiye’nin “kan kardeşi” olarak bilindiğini ve son dönemde iki ülke arasındaki projelerin ve ekonomik ilişkilerin ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Türkolog Oh, Güney Kore’de 2016’da Türkçenin “stratejik diller” sınıfına alındığını belirterek, “Devlet, bunun için ciddi finansman ayırdı. Biz de oradan aldığımız fonlarla Türkçe alanında kitaplar bastırdık. Bunları, devletin bize verdiği fonlarla ücretsiz olarak dağıtıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) projeleriyle öğrenciler için Türkiye’de çeşitli programlar yürüttüklerini belirten Oh, bu sayede Türkiye’ye karşı ilginin arttığını vurguladı.

Oh, Türkiye’deki konferans ve seminerlerinde iki ülke arasındaki fon, proje ve burs imkanlarına da değindiğini ve bu olanakların öğrencilere ve akademisyenlere fırsatlar sunduğunu söyledi.

“Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var”

Oh, Türk mutfağının Koreli öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Sunumlarımda bir Türk rüzgarının olduğunu söylüyorum. Türkiye’nin dizi, film ve müziklerinin daha fazla tanıtılması lazım. Bir vizyon ve strateji ile bunu daha da geliştirebilir. Türkiye, bunu bir devlet politikası olarak desteklerse Türk rüzgarı daha da gelişir. Türk rüzgarı, Orta Asya, Uzak Asya’da yayılabilir, o potansiyel var.” dedi.

Uzak Doğu’da Türk rüzgarını tanıtmak için özel çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Oh, “Güney Kore’de özellikle Türk mutfağı ilgi görüyor, son dönemde Türk restoranlarının sayısı arttı.” şeklinde konuştu.

Türk mutfağını Güney Kore’de tanıtmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Oh, bunun Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapılabileceğini ifade etti.

Oh, Kore’de Türkçe mezunlarının iş bulma oranının yüksek olduğunu ve Hankuk Yabancı Diller Üniversitesi ile Pusan Ulusal Üniversitesi’nde Türkçe eğitiminin verildiğini aktararak, “Türkçenin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Bu konuda mücadele ediyorum ve Türkçeye olan ilginin artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz – Güncel

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

SON DEPREMLER LİSTESİ CANLI AFAD VE KANDİLLİ 9 TEMMUZ || Çanakkale dün gece depremle sallandı! Son deprem, nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 9 Temmuz Çarşamba günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, 06.03’te İran Makü’de 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem Ağrı’da hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 9 Temmuz Çarşamba son depremler listesi…

LeMan’dan açıklama: Mazlum Müslüman halkın haklılığı çizilmek istendi, Peygamber efendimizin tasviri yoktur, sürülen lekeyi kabul etmiyoruz

LeMan’dan açıklama: Mazlum Müslüman halkın haklılığı çizilmek istendi, Peygamber efendimizin tasviri yoktur, sürülen lekeyi kabul etmiyoruz

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kimdir, kaç yaşında, nereli? Muzaffer Bıyık’ın sağlık durumu nasıl, yaşıyor mu? İşte hayatı, biyografisi ve son durumu!

Muzaffer Bıyık’ın sağlık durumu, son dakika haberinin ardından gündeme geldi. Alınan bilgiye göre Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, intihar eden zabıta personelinin tabancasından çıkan kurşunun isabet etmesi sonucu yaralandı. Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bıyık’ın, Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldığı bildirildi. Bu gelişme sonrası Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kimdir, yaşıyor mu? soruları gündemde yer aldı. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana Ekonomik İşler Başkanlığı, İlçe Teşkilat Başkanlığı ve çeşitli görevler üstlenen Bıyık, 31 mart 2019 yerel seçimlerinden itibaren, Darıca Belediye Başkanlığı yapıyor. Peki, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, Muzaffer Bıyık’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.