6. Rehine takası bugün gerçekleşecek | Trump: Hamas esirleri saat 12.00’ye kadar bırakmazsa sert bir tavır alırım

Gazze’de silahları susturan anlaşmayı çökme noktasına getiren kriz çözüldü.

Hafta başında, ateşkes ve takası içeren anlaşmanın çökeceğine yönelik verilen mesajlar, yerini olumlu bir atmosfere bıraktı.

Hamas tarafından anlaşmaya bağlılık açıklaması geldi.

Yarın serbest bırakılacak rehinelerin isimleri, Sasha Alexander Trufanov, Sagui Dekel Chen ve Iair Horn olarak belirtildi.

Hamas aynı zamanda İsrail’in de karşılık olarak cumartesi günü 369 Filistinli mahkum ve tutukluyu serbest bırakacağını açıkladı.

TRUMP: ESİRLER 12.00’YE KADAR BIRAKILMAZSA NE OLACAĞINI BİLMİYORUM

Trump, Beyaz Saray’da basına açıklamalarda bulundu.

Gazze’de esirlerin bırakılmasıyla ilgili ne beklediği sorusuna Trump, “Saat 12.00’de ne olacağını bilmiyorum. Bana kalsa çok sert bir tavır takınırdım. İsrail’in ne yapacağını söyleyemem.” yanıtını verdi.

“Ben farklı bir tavır takınırdım ama duruma bağlı.” diyen Trump, esirlerin teslimi konusunda Hamas’ı sözünde durmamakla suçlarken, “Ama şimdi anlıyorum ki tamamen değiştiler. Hamas tamamen değişti. Şimdi yine rehineleri serbest bırakmak istiyorsunuz ama bunun esirleri serbest bırakmayacağız demeleriyle başladığını görmelisiniz.” ifadesini kullandı.

“Hamas’a esirleri bırakmak için cumartesi öğlen 12.00’ye kadar izin verdiğinin” altını çizen Trump, Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Trump ayrıca, Hamas’ın elinde tuttuğu esir kadınlara kötü davrandığını, serbest bırakılan esirlerin kötü göründüğünü söyledi.

HAMAS ESİR TAKASINI ASKIYA ALMIŞTI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat’ta gerçekleştirilmesi beklenen esir takasının “İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmemesi” sebebiyle askıya alındığını bildirmişti.

Hamas’ın yaptığı açıklamada, askıya alma kararının esir takasından 5 gün önce duyurulduğu, böylece ara bulucu ülkelere, İsrail’e ateşkes maddelerine bağlı kalmasını sağlayacak baskıyı kurma fırsatı verildiği belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Gazze’deki tüm esirlerin cumartesi günü öğle vaktine kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Sonra kıyamet kopsun.” ifadesini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli esirler serbest kalmazsa “ateşkesin biteceği ve şiddetli saldırılara başlayacakları” tehdidinde bulunmuş ve orduya Gazze içine ve çevresine takviye birlik gönderilmesi talimatı vermişti.

Hamas, 13 Şubat’ta ara bulucu ülkelerin İsrail’in ateşkes anlaşmasıyla ilgili engellerini kaldırma taahhüdü üzerine, anlaşma kapsamında esir takasını uygulamaya devam edeceğini duyurmuştu.

Related Posts

5 el ateş etti, kanlar içinde yerde bırakıp kaçtı!

BEŞİKTAŞ’ta sabaha karşı eğlence mekanında başlayıp sokağa taşan kavgada Z.E.(24) isimli kişi silahla ağır yaralandı. Sokakta 5 adet boş kovan tespit edilirken ekipler, şüpheli S.Y.’yi olayda kullandığı silah ile birlikte Küçükçekmece’de yakaladı.

20 yaşındaki genç kadını sokakta bıçakladılar

Burdur’da sokakta karnından bıçaklanan 20 yaşındaki kadın yaralandı.

Son Dakika… CHP lideri Özel, İmamoğlu ile görüşmek için Silivri’de

Son Dakika Haberi… CHP lideri Özgür Özel, tutuklanan ve görevden alınan İBB Başkanı, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile görüşmek için Silivri’ye geldi.

CHP’den İmamoğlu’na destek: Profillerine teker teker değiştirdiler!

Gece saatlerinde İmamoğlu’nun Silivri’den mesajlarının da paylaşıldığı hesabı erişime kapatıldı. Karara tepki yağdı.

Yunanistan adalarımızı satışa çıkardı Erdoğan ve AKP tepki vermedi

Millî Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Ümit Yalım bugün yaptığı yazılı açıklamada “Yunanistan, adalarımızın kıta sahanlığını satışa çıkardı. Erdoğan ve AKP hükümeti hiçbir tepki vermedi “ diye konuştu.

“Derhal kullanmayı bırakın” uyarısıyla mama sandalyesi markası geri çağrıldı

Avustralya’da güvenlik endişesi nedeniyle bebek sandalyesi markası geri çağrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir