Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad Lübnan’dan BAE’ye geçti

Suriye Devrik Lideri Beşar Esad’ın Amcası Rıfat Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Geçti

Lübnan medyasının haberine göre, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı gerçekleştirenlerin komutanı Rıfat Esad, Lübnan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçiş yaptı.

El-Cedid televizyon kanalının raporunda, Rıfat Esad’ın Beyrut’tan çıkış yaparken kullandığı pasaportun fotoğraflarına yer verildi.

Özel Jetle Dubai’ye Gitti

Rıfat Esad’ın 24 Aralık’ta beraberinde 2 kişiyle Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan özel bir jetle Dubai’ye seyahat ettiği belirtildi.

Lübnan güvenlik güçleri, Suriye’deki katliamlarla tanınan Mahir Esad’ın komutasındaki 4. Tümen’den, el-Kureydi ailesine mensup eski bir subayı 170 bin dolar karşılığında gözaltına aldı.

Rapor, Şam’dan Lübnan’ın Suriye sınırındaki Hılve beldesine ve ardından başkent Beyrut’a uzanan bir kaçakçılık hattının varlığına da dikkat çekti.

Rıfat Esad’ın torunu ve gelininin sahte pasaportla Lübnan’dan çıkmaya çalıştığı için Beyrut’taki havalimanında gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Beşar Esad’ın amcası olan Rıfat Esad, Hafız Esad’ın yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Özellikle 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar sebebiyle uluslararası mahkemelerce suçlanan Rıfat Esad hakkında ciddi iddialar bulunuyor.

Yolsuzluk Suçlamalarıyla Mahkum Edildi

Fransa’da 2021 yılında yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımı suçlarından mahkum edilen Rıfat Esad, 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Suriye basınında çıkan haberlere göre, 2021’de Beşar Esad’ın af ilan etmesinin ardından amcası Rıfat Esad’ın Şam’a döndüğü belirtilmişti.

Hama Katliamı Sorumlusu

1982 yılında, o dönemde Suriye lideri olan Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın komutasındaki özel kuvvetler, Hama ilindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla 2 Şubat’ta başlayan süreçte şehri kuşatarak havadan bombardıman düzenlemiş ve on binlerce insanı topçu atışları ve toplu infazlarla katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihleri arasında en az 30 bin sivil hayatını kaybederken, en az 17 bin sivilin akıbeti hala bilinmemekte.

Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldüğü düşünülen ve haber alınamayan kişilerin aileleri, sevdiklerinin katledildiğinden endişe ediyor.

Raporlara göre, rejim güçlerinin gerçekleştirdiği havadan ve karadan saldırılar sonucunda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi mahalleler ağır şekilde zarar gördü. Kent merkezinin ise üçte biri tamamen yıkıldı.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve birçok tarihi yapı da hasar gördü.

Related Posts

CHP’li Başarır ve AKP’li Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması! Varank’tan ilginç soru…

TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin görüşmeleri başladı. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında CHP’li Ali Mahir Başarır ile AKP’li Mustafa Varank arasında ‘derisi kalın’ tartışması yaşandı.

Bir zamanlar her şeye sahipti: Şimdi alışveriş arabasında yaşıyor!

Bir dönemin en çok konuşulan isimlerinden biriydi. Şöhret, para, hayranlar… Her şeyi vardı. Ama hayat bir günde değişti. Şimdi tüm varlığı, bir alışveriş arabasının içinde. Bu çöküşün arkasındaki acı gerçek neydi?

Dünyada gündem olmuştu: Sean ‘Diddy’ Combs davasında karar açıklandı

Ünlü rapçi Sean ‘Diddy’ Combs, New York’ta görülen federal davada insan ticareti ve çete üyeliği gibi ömür boyu hapis cezası gerektirebilecek en ciddi suçlamalardan beraat etti. Ancak Combs, fuhuşla bağlantılı bazı suçlardan suçlu bulundu. Mahkeme kararının açıklanmasının ardından ünlü rapçi diz çökerek dua etti.

İsrail Gazze’de ateşkesi kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğuna göre ABD’nin İsrail ile yürüttüğü Gazze’de ateşkes görüşmeleri sonuçlandı. İsrail ABD’nin 60 günlük ateşkes teklifini kabul etti. Katar ve Mısır, teklifi Hamas tarafına da iletecek. ‘DAHA İYİSİNİ BULAMAYACAKLAR …

Erdoğan’dan ‘CHP kurultayı’ açıklaması: ‘Şeriatın kestiği parmak…’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan partisinin il başkanlarına seslendiği konuşmasında teşkilatlara “Bu yaz mevsimi mevsimlerden bir mevsim olmayacak. Çok çalışacağız, kapı kapı dolaşacağız” dedi. Erdoğan, CHP kurultayı için ise “Davanın tüm tarafları CHP’lilerden oluşuyor. Bu kavga güreşinin, bu bilek güreşinin hiçbir yerinde yokuz” iddiasında bulundu.

Ünlü tıp dergisi açıkladı: Trump’ın kesintileri milyonlarca insanın ölümüne neden olacak

Dünyanın en eski tıp dergilerinden The Lancet tarafından yapılan bir araştırmada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen tüm dış yardımları durdurma kararının küresel çapta yol açabileceği etkiler …