Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Belarus Halkı, Devlet Başkanlığı Seçimlerinde Lukaşenko’yu Tercih Etti

Belarus Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamalarına göre, oy kullanan seçmenlerin yüzde 86,82’si mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu tercih etti.

Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise herhangi bir adaya oy vermedi. Seçimlere katılım oranı ise yaklaşık yüzde 85,7 olarak açıklandı.

Olayların Gelişimi

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, pazar günü oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada protesto beklemediğini belirtmişti.

Ülkede 9 Ağustos 2020’de gerçekleşen bir önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Lukaşenko altıncı dönem için seçilmiş ve resmi sonuçlara göre yüzde 80 oy almıştı. Lukaşenko’nun en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya ise yüzde 10 oy almıştı. Seçimin ardından muhalifler, Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığını iddia etmiş ve ülkede uzun süren protesto gösterileri yaşanmıştı.

(İHA)

Related Posts

TBMM Genel Kurulunda Sırrı Süreyya Önder için anma töreni düzenlendi

TBMM Genel Kurulunda Sırrı Süreyya Önder için anma töreni düzenlendi

Almanya’dan ABD’ye uyarı: İç işlerimizden uzak dur

Almanya’nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine ülkesinin iç siyasetinin “dışında kalması” çağrısında bulundu.

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

Güney Afrika mali nedenlerle Bulgaristan’daki Büyükelçiliğini kapatıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Bulgar makamlarıyla istişare edilerek alınan kararda mali sebeplerle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Büyükelçiliğini kapatacağı bildirildi.

Moskova’da Zafer Günü etkinlikleri yaklaşırken Ukrayna’dan arka arkaya uyarılar: ‘Yabancı temsilciler katılmamalı’

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın 9 Mayıs’ta Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının 80. yıldönümü dolayısıyla düzenleyeceği Zafer Günü törenine başka ülkelerden temsilcilerin katılmaması yönünde çağrı yaptı.

Özgür Özel tek tek saydı, salon ayağa kalktı: ‘Saldırıya cevabımız budur!’

Özel, Sırrı Süreyya Önder için AKM’de düzenlenen tören sonrası saldırıya uğramasıyla ilgili sert konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir